olej z czarnuszki
Pin It

Zimnotłoczone, nierafinowane oleje roślinne są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – omega 3,6 i 9, niezwykle ważnych w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu oraz serca. Dzięki zawartości witamin oraz cennych składników, mogą wspomagać także inne procesy w naszym organizmie. Dziś na tapetę bierzemy olej z czarnuszki. Czym się wyróżnia, komu może pomóc i jak go stosować?

Historia

Olej z tych niezwykłych czarnych ziarenek znany był już w czasach starożytnych. Często nazywany jest „złotem faraonów”, a to za sprawą tego, że znaleziono go w grobowcu Tutenchamona (3300 r. p.n.e.). Używano go także od lat w medycynie arabskiej, greckiej, rzymskiej i Ajurwedzie.

Dziś odkrywany jest na nowo, zwłaszcza w kulturze zachodniej jako alternatywa dla medycyny konwencjonalnej oraz naturalna forma pielęgnacji. Jego skuteczność potwierdzona jest nie tylko przez osoby go stosujące, ale również przez naukowców – przeprowadzono na ten temat wiele badań.

Niezwykłe składniki czarnuszki

Składnikami oleju z czarnuszki, które wyróżniają go na tle innych produktów są tymochinon (jeden ze składników olejku eterycznego)  i nigellon (występujący w świecie roślin bardzo rzadko) – substancje o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, antyoksydacyjnym i przeciwhistaminowym.

Olej ten w około 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych w następujących proporcjach:

  • kwas linolowy (omega-6) – około 60 proc.,
  • kwas oleinowy (omega-9) – około 25 proc.
  • kwas alfa-linolenowy (omega-3) – około 1 proc.

Jest on także bogatym źródłem witaminy E, A, F, B1, B3, B6, beta-karotenu, fosfolipidów i fitosteroli, biotyny, białka i węglowodanów, minerałów (cynk, selen, magnez, żelazo, wapń, potas, sód) oraz cennych flawonoidów i saponin.

Właściwości oleju z czarnuszki

Dzięki tak bogatej zawartości, olej z czarnuszki może pomóc w wielu dolegliwościach i schorzeniach oraz przed nimi uchronić. Jakich?

1. Łagodzi objawy alergii, działa antyhistaminowo – to chyba najpopularniejsza cecha tego niezwykłego olejku. A to za sprawą wyżej wspomnianego tymochinonu, dzięki któremu układ odpornościowy lepiej radzi sobie z alergenami. Możemy stosować go wewnętrznie jako formę lekarstwa (łyżeczka trzy razy dziennie) lub zewnętrznie jako olejek na podrażnioną skórę.

2. Pomaga w walce z atopowym zapaleniem skóry – zawarte w oleju NNKT zmiękczają, koją i regenerują swędzącą i wrażliwą skórę.

3. Wzmacnia odporność – jedne z badań nad olejem z czarnuszki wskazują na wzrost liczby komórek odpornościowych nawet o 72 proc. oraz większą aktywność układu immunologicznego. Dzięki temu zapobiega przeziębieniom, grypie, zapaleniu gardła i migdałków lub łagodzi ich objawy.

4. Ma działanie antynowotworowe (badania mówią zwłaszcza o raku trzustki oraz jelita grubego) – za sprawą zawartych w nim antyoksydantów i składników przeciwzapalnych i odtruwających.

5. Obniża poziom glukozy we krwi, zmniejsza odporność na insulinę, stymuluje regenerację komórek beta w trzustce u osób chorujących na cukrzycę.

6. Pomaga w walce z astmą i zapaleniem oskrzeli – dzięki właściwościom rozszerzającym oskrzela wspomaga układ górnych dróg oddechowych.

7. Redukuje stres i wspiera w walce z bezsennością.

8. Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy (dzięki zawartości kwasów omega), obniża ciśnienie, zmniejsza ryzyko miażdżycy.

9. Działa kojąco przy wrzodach żołądka, reguluje pracę jelita grubego, nerek i wątroby.

10. Uśmierza ból – dzięki substancjom przeciwbólowym świetnie sprawdza się przy bólach: zębów, głowy, kręgosłupa, mięśni oraz tych menstruacyjnych.

11. Pomaga przy stanach zapalnych stawów i reumatyzmie.

12. Łagodzi skurcze mięśni.

13. Zabija bakterie odporne na antybiotyki.

Ponadto, stosowany zewnętrznie: przyspiesza regenerację skóry, gojenie się ran, wygładza, zmiękcza i łagodzi stany zapalne skóry (polecany w walce z łuszczycą, atopowym zapaleniem skóry i pokrzywką).

Przeciwwskazania

Oleju z czarnuszki nie poleca się kobietom w ciąży – może on wpływać na skurcze macicy, a zatem zwiększyć ryzyko przedwczesnego porodu.

Stosowanie

Przyjmuje się, że osoba dorosła powinna przyjmować 80mg na kilogram ciała, dzieci 40 mg na kilogram na dobę. Niektóre źródła mówią także o przyjmowaniu po prostu jednej łyżeczki dziennie przez osobę dorosłą.

Smak oleju jest ostry, intensywny i drapiący w gardło. Warto jednak myśleć o nim w kategoriach działania leczniczego. Dla złagodzenia smaku olej z czarnuszki możemy przyjmować z miodem lub sokiem.

Jak przechowywać olej?

Olej powinien znajdować się ciemnej, szklanej buteleczce (wtedy ograniczamy dostęp światła i zapewniamy zachowanie cennych właściwości).

Po otwarciu przechowujemy go w lodówce od 3 do 12 miesięcy (tu zalecenia producentów różnią się od siebie).

Cena za 100 ml oleju z czarnuszki oscyluje wokół 30 zł (w zależności od producenta i sklepu).

Źródła: klaudynahebda.pl (tam tytuły badań), nierafinowane.pl


Polecamy również:

Jeśli uważasz ten artykuł za przydatny, podziel się nim z innymi.
Pin It
Pozostań też z nami w kontakcie:
- Polub nasz fanpage na Facebooku, a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami i ciekawostkami ze świata parentingu
- Śledź nas na Instagramie. Znajdziesz tam ciekawe akcesoria dla dzieci, wartościowe książki i relacje z miejsc, w których bywamy :)
- Zapisz się do naszego newslettera. Jako pierwsza/pierwszy otrzymasz dostęp do najnowszych artykułów, konkursów i różnorodnych bonusów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ